lördag 1 mars 2014

ITALIENSKA MAFFIAN-FÖR DEN INTRESSERADE


La Cosa nostra

Cosa nostra (italienska för "Vår sak") är en benämning på den sicilianska maffian.

Den sicilianska maffian skapades på mitten av 1800-talet, i ett försök att förena sicilianska bönder mot dess gemensamma fiender. På 1950-talet upplevde Sicilien en signifikant ökning inom byggsektorn. Den sicilianska maffian utnyttjade denna situation genom att ta kontroll över byggindustrin och tjänade därigenom betydande belopp. Dess inre organisation och uppbyggnad avslöjades av domaren Giovanni Falcone under 1970 och -80-talen bland annat genom avhoppare som Tommaso Buscetta. Falcone mördades 1992. Våren 2006 infångades den siste kände gudfadern Bernardo Provenzano som jagats i 40 år. Vem som nu leder Cosa Nostra vet ingen med säkerhet.

Idag har den sicilianska maffian utvecklats till en internationell grupp av organiserad kriminalitet. Den har specialiserat sig på omsättning av heroin, politisk korruption och militära vapen. Gruppen är den starkaste och mest aktiva italienska kriminella gruppen i USA, och tros ha runt 2500 medlemmar.

Ibland anses det att Cosa Nostra har medeltida anor, enligt bland annat Tommaso Buscetta, men mycket tyder på att maffian började framträda kring revolutionerna 1848 och 1860 då oredan var total på Sicilien. Dickie anser att tidiga mafiosi stödde revolutionerna med vapen för att förstöra polisarkiv mm. Under denna tid var citronodlingar kring Palermo mycket lukrativa och för att skydda sig mot den lokala adeln bildades nätverket som senare skulle bli känt som Cosa Nostra. För att förstärka banden mellan de lokala nätverken och öka sin vinst, samordnades man. Organisationen spreds snabbt över västra Sicilien.

Under det tidiga 1980-talet pågick en konflikt inom Cosa Nostra, uppemot 1000 personer dog under kriget. Kriget resulterade i att Corleoneklanen fick mer makt inom organisationen, Salvatore Riina blev ledare för den så kallade kommissionen tills han fängslades i början på 1990-talet.

Kriget ledde också till att den då fängslade maffiabossen Tommaso Buscetta med flera andra maffiosi blev informatörer. Buscetta som under kriget förlorat många av sina allierade inom Cosa Nostra blev den klart viktigaste avhopparen då han var den högste inom organisationen som samarbetat med polisen. Hans samarbete med domaren Giovanni Falcone, ledde till maxirättegången där flera hundra ledande mafiosi fälldes. När domen bekräftades 1992 av den italienska högsta domstolen hämnades Riina. Falcone och hans samarbetspartner och vän Paolo Borsellino dödades inom loppet av två månader i bilbomber sommaren 1992. Riina arresterades i januari 1993, hans roll som ledare för Cosa Nostra övertogs så småningom av Bernardo Provenzano. Provenzano tillfångatogs i sin tur 2006 utanför Corleone.

Cosa Nostra består av ett hundratal löst sammansatta maffiagrupper, kallade cosche eller familjer. Dessa grupper "ansvarar" för en by, stadsdel eller ett område och har våldsmonopol inom detta området. Under stora delar av Cosa Nostras historia har familjernas maktapparatur varit maktcentran inom Cosa Nostra, sedan 1950 har den så kallade kommissionen bestående av ett antal starka familjeöverhuvuden fått mer makt inom organisationen. Sedan det andra maffiakriget i början av 1980-talet har allt större delar av makten koncentrerats till Corleonefamiljen.

Vill du läsa mer om La Cosa Nostra så rekommenderar jag boken Cosa Nostra som du hittar här

Capofamiglia - (familjens överhuvud)

Consigliere - (rådgivare)

Sotto Capo - (underkommendör)

Capodecina - (gruppledare)

Uomini D'onore - ("män av ära")

Camorran
Ursprunget av begreppet "Camorra" är omdebatterat. En hypotes är att namnet härstammar från en grupp av några privata vakter som var verksam på Sardinien och senare i Neapel under 1600-talet. Redan på 1800-talet förekom benämningen tillsammans med namnet "Bella societa' riformata" ("Det fina återförenade sällskapet"). Detta var ett slags hemligt sällskap som upprätthöll något slags ordning i samhället, ibland i öppen samverkan eller maskopi med den kungliga polisen. Vid den tiden försörjde sig camorristerna genom att ta ut ett slags skatt från olika verksamheter, som lotto, gatuförsäljare, koppleri, etc.


Camorran fick en ny roll efter Italiens enande (1861) i de fall där de nationella myndigheterna sågs som en ockupationsmakt som de fattigaste i Neapel och i omgivningar inte kände igen sig i. Där den italienska staten misslyckades med att integrera syditalienarna i samhället utgjorde Camorran ett alternativ och en lokal maktfaktor i myndigheternas skugga.

Den moderna Camorrans uppkomst
Camorran utvecklades till en modern kriminell organisation i samband med de allierades invasion av Italien under Andra världskriget år 1943. Den amerikanska flottans underrättelsetjänst ONI använde sig av några italoamerikanska gangsters med inflytelserika kontakter i Italien för att underlätta, om inte möjliggöra, ockupationen av Italien söderifrån. I samband med ockupationen fick ledande camorrister och andra personer med ett tvivelaktigt förflutet amnesti, bland dessa den blivande borgmästaren Lauro och den amerikanske gangstern Lucky Luciano (vars roll i samband med invasionen måste ha varit central)

Neapel blev omedelbart vid krigets slut ett centrum för den svarta marknaden, medan olagliga verksamheter som cigarettsmuggling och prostitution expanderade explosionsartat. Neapel blev huvudsäte för NATO i södra Europa medan Camorrans ekonomi blomstrade i en stad full av militärer och krigsdrabbade civila.

Begreppet camorra blev under modern tid ett samlingsbegrepp för olika kriminella organisationer. Dessa har vissa gemensamma drag men saknar en samlande enhetlig struktur, något som däremot karakteriserar den sicilianska maffian enligt bl a Giovanni Falcone. Camorra kunde fortfarande indelas i "familjer" eller klaner fram till 1980-talet då ledaren Raffele Cutolo försökte centralisera camorra-familjerna i en maffialiknande struktur. Detta misslyckades och ledde till en långdragen fas av ständiga konflikter klaner emellan som då och då ser vinnande kartell ha övertaget. Sedan ungefär tjugo år har camorra utvecklats till en mängd organisationer som - istället för att sträva efter att behålla sitt kontroll över ett visst lokalt område - blickar till nationella och internationella arenor i syfte att idka laglig och ibland olaglig näring.

Det man idag kallar camorra är med andra ord en mängd fragmenterade grupper som ofta är i konflikt med varandra. Den största skillnaden med camorrans tidigare historia är uppkomsten av en mängd olika företag som pendlar mellan lagliga och olagliga verksamheter i 2000-talets globalisering. Dessa företag har inte längre funktionen att tvätta pengar som resulterar från brottslig verksamhet. De är tvärtom vinstgenererande aktörer i den globala finansen. Camorraföretagen specialiserar sig i avfallshantering, turism, etc; dock är de särskilt aktiva i distributionen av textilier och livsmedel i Europa och världen. Denna samtida, mera anonyma natur har gjort att Camorra numera kallas "o' sistema" ("systemet") i Neapel.

Systemet - Camorra ansvarar tillsammans med Kalabriens brottsliga organisationer 'Ndrangheta för större del av den europeiska drog- och vapenhandeln.[3] Camorristernas verksamheter och kopplingar har spårats i praktiskt taget alla europeiska länder (bland annat Frankrike, Spanien, Tyskland, Skottland, Norge, Finland, etc. ) samt många länder i världen, i synnerhet Kina, USA och Ryssland. En del av Camorrans inkomster kommer från sophantering genom att dumpa miljöfarligt avfall i naturen.

Särskild uppståndelse väcktes sommaren 2008 i samband med avslöjandet av Casalesi-camorristernas försök att ta över det berömda fotbollslaget SS Lazio

För åren 2005-2007 var följande uppgifter aktuella för Camorra-relaterade aktiviteter:

3,1 miljarder euro i omsättning för olaglig handel eller hantering av djur.

23 miljarder euro i omsättning genom miljörelaterade brott år 2007 [7]

Vapenhandel ger Camorran 2 020 miljoner euro inkomster varje år. Knarkhandeln omsätter 7 200 miljoner euro per år.

Enbart i staden Neapel och regionen Campania har minst 228 människor mördats av Camorra mellan åren 2005 och 2007.


´Ndrangheta
'Ndrangheta (efter det grekiska ordet ἀνδραγαθία, andragathía, heroism och dygd) är benämningen på den typ av maffia som har sitt ursprung, och som verkar i Kalabrien på Italiens stövelspets. Liksom den sicilianska maffian sysslar 'Ndranghetan med beskyddarverksamhet, politisk korruption och narkotikahandel. Dessutom är det inte heller ovanligt med kidnappningar i utpressningssyfte inom 'Ndranghetan.

Det är sannolikt att 'Ndranghetan inte är lika välorganiserad som den sicilianska maffian, och blodig rivalitet mellan olika familjer är vanligare i Kalabrien än på Sicilien. Däremot är den brottslighet som dessa bedriver i stort identisk med de överiga organisationerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista